Intrebari frecvente despre astrofizica si astronomie

Mai jos se gasesc intrebari (si raspunsuri; sau incercari...) legate de astrofizica si astronomie pe care le-am auzit foarte des. Pagina este in (permanenta) constructie. Orice comentarii sint binevenite, fie ele critici , corecturi , laude. sau mesaje neutre :-) :-)
  1. Cind rasare si apune Soarele/Luna in localitatea X, ziua Y ?
    Puteti gasi calcule interactive de rasarit/apus la adresele: http://aa.usno.navy.mil/AA/data/docs/RS_OneYear.html (pt un an intreg) http://aa.usno.navy.mil/AA/data/docs/RS_OneDay.html (pt o zi). La adresa http://aa.usno.navy.mil/AA/ mai sint si alte calcule utile.
  2. Magnitudinea limita a unui instrument
    DE COMPLETAT
  3. De ce e mai importanta magnitudinea limita decit grosismentul?
    DE COMPLETAT
  4. De ce nu au toate telescoapele indicat grosismentul?
    Pt. ca depinde de ocular....de fapt nu exista un grosisment unic... ..similar cu temperatura la umbra/Soare....DE COMPLETAT
  5. Cind se aliniaza planetele?
    Pe 5 mai 2000, insa alinierea nu este perfecta si nu exista efecte asupra Pamintului. S-au mai 'aliniat' si inainte planetele, s-a facut mare caz si atunci, se va face si acum, mai ales ca e si sfirsitul mileniului acusi... Detalii gasiti aici.

  6. Ce pericole prezinta fenomenul de aliniere a planetelor pentru Pamint
    Absolut nici unul. Mareea creste cu 1 milimetru :-) :-) si creste vinzarea ziarelor proaste.

  7. Exista gauri negre in Univers?
    Conform ultimelor studii, da. Chiar in centrul galaxiei noastre, se pare. Detalii in curind.

  8. Exista viata si civilizatii avansate in Univers?
    Inca nu exista dovezi in sprijinul acestei ipoteze. Conform unor calcule mai vechi numarul planetelor cu viata si chiar al celor locuite de civilizatii avansate ar trebui sa fie destul de mare, insa problema este ca abia am inceput sa cautam (e.g. proiectul SETI) Sa speram ca gasim pina la urma. Mai multe detalii in curind.

  9. Ce asociatii astronomice de amatori exista in Romania?
    Cititi aceasta lista (furnizata prin amabilitatea dr.Ovidiu Vaduvescu). Orice corectie sau adaugire este binevenita.

  10. Cind incepe mileniul 3 ?
    Raspuns scurt:01/01/2001, 00:00h
    Raspuns lung:
    Mileniul 3 incepe in noaptea de an nou 2000/2001, adica anul 2000 (pina pe 31 decembrie 2000 inclusiv !!!!!!!!!!!!!!!!) face parte din mileniul 2. Acest lucru se intimpla din cauza ca nu a existat anul 0 (zero). Astfel, primul secol (prima suta de ani) a inceput la ora 00:00, pe data de 1 ianuarie, anul 1 si s-a incheiat la ora 23:59:59.99..., pe data de 31 decembrie, anul 100. Situatia s-a propagat pina in zilele noastre, astfel incit secolul curent se va incheia pe data de 31 decembrie 2000. Stiu, postul ProTV are alta parere, sper sa afle in timp util... ca sa evite situatii jenante de genul "Romanii sint in mileniul 3!!! Romanii sint la ProTV!!!...hmmm..Ne scuzati, romanii trebuie sa mai astepte un an ...".

  11. Ce fonduri a primit Institutul Astronomic al Academiei pentru eclipsa din 1999 si cum au fost folosite ele? Institutul a primit aproximativ 250 000 dolari SUA (doua sute cincizeci mii) in 1999 (4 miliarde de lei la rata de schimb de atunci). Ei au fost, se pare(*), in intregime folositi la constructia unui planetariu...

    (*) nu s-a facut o dare de seama publica asupra modului de utilizare a acestor fonduri.

  12. Ce pot face daca nu inteleg unul dintre raspunsuri sau daca am o intrebare care nu figureaza in aceasta lista (cam mica) ?
    Scrieti-mi pe adresa fdonea@roastro.astro.ro sau completati rubricile de mai jos si apasati 'Intreaba'. Este foarte posibil sa includ si intrebarea dumneavoastra, asa ca va rog reveniti. Daca specificati si o adresa de E-mail, incerc sa va raspund direct.
    Intrebarea (sau comentariul):

    Adresa dumneavoastra de E-mail (optional, daca doriti un raspuns direct):

  13. Ce este o giganta rosie?
    Stelele stralucesc pentru ca hidrogenul, care este cel mai important constituent, arde intr-o reactie nucleara. Odata ce hidrogenul s-a consumat nucleul stelei se contracta, iar atmosfera ei se extinde la distante enorme. Steaua devine astfel o giganta rosie. Soarele va pati si el lucrul acesta, moment in care Pamintul va fi in intregime cuprins in atmosfera Soarelui. Acesta, si nu anul 2000, va fi intr-adevar sfirsitul lumii in forma pe care o stim. Linistiti-va, nu e problema noastra, ci a urmasilor urmasilor ...
    mai sint vreo 4 000 000 000 de ani cel putin.

  14. De ce se schimba ora si care este formula care se aplica? Ora se schimba pe tot globul sau numai in anumite zone?
    (intrebare pusa de cineva de curind --- nu uitati sa scrieti si o adresa de E-mail daca doriti un raspuns personal)
    Schimbarea orei (timp de vara/iarna, summer time, daylight savings) a fost aplicata, se pare, de americani in primul razboi mondial pentru a adapta cit mai bine programul de lucru dupa lumina Soarelui, economisind astfel energie. Cel putin acesta a fost calculul pe hirtie. Este o schimbare pe care, din motive mai mult sau mai putin intemeiate, o fac multe tari acum, inclusiv Romania (multi romani credeau ca a fost inca una din inventiile proaste ale lui Ceausescu, obsedat de economie cu orice pret).

    Nu exista o formula unica, nici macar un algoritm unic. Regula cea mai raspindita acum este ca se dau ceasurile cu o ora inainte in ultima duminica din martie si inapoi cu o ora in ultima duminica din septembrie. Ar fi frumos daca toata lumea ar face asa. Romania insasi avea alta regula acum citiva ani, iar pe glob exista zeci de variante locale, astfel ca schimbarea orei este complet haotica. Unii schimba ora duminica, altii vinerea, unii la ora zero, altii la ora 3 dimineata, unii in septembrie altii in octombrie. In afara de asta, guvernele simt deseori nevoia sa arate ca sint stapine pe situatie si schimba arbitrar regulile prin legi speciale, valabile doar o data :-) :-)

    Opozitia la schimbarea orei este in continua crestere. Multi oameni se intreaba ce rost are si pe multi schimbarea ii incurca, in loc sa-i ajute. Justificarea economica a schimbarii orarului este discutabila, avind in vedere ponderea redusa a iluminatului in consumul total de energie si faptul ca economia este de maximum o ora din cel putin 6 ore de intuneric si ca in foarte multe locuri iluminatul artificial a inlocuit complet iluminatul natural. Pentru programatori, de exemplu, scrierea unui soft care sa tina seama de timpul de vara si de iarna si, in acelasi timp, care sa fie corect pentru orice tara din lume, este foarte dificila, din lipsa uniformitatii in aplicarea regulilor.

    Cititi, de exemplu http://www.standardtime.com O lista cu regulile diverselor state se gaseste la http://www.zuludog.com/time.html

  15. Cind se vad si cind nu se vad satelitii artificiali ai Pamintului?
    Un satelit este vizibil cind este suficient de sus ca sa fie luminat de Soare (cind nu se afla in umbra Pamintului) si cind este in semiplanul de deasupra orizontului observatorului. Pentru detalii examinati aceasta figura (intersectia zonei hasurate cu zona galbena reprezinta zona/zonele in care satelitul este vizibil de pe Pamint). Figura reprezinta un caz simplificat si nu foarte realist, insa e usor de imaginat si alte situatii mai apropiate de realitate (complicatiile sint date de faptul ca observatorul se roteste odata cu Pamintul, satelitul se misca sau nu, orbita nu este neaparat in planul in care a fost desenata etc etc)

  16. De ce clipesc stelele vazute cu ochiul liber?
    Din cauza turbulentei atmosferei. Indicele de refractie variaza ceea ce face ca traiectoriile razelor sa nu fie stationare. Detalii in curind.

  17. De ce NU clipesc planetele?
    Planetele sint mai aproape si exista mai multe directii din care vine lumina de la ele. Turbulenta atmosferei face ca razele apropiate sa se propage diferit: o raza poate fi deviata iar una apropiata ca directie nu. Astfel, vor exista in permanenta raze care pleaca de la planeta si ajung la ochi si imagine planetei nu va disparea complet, ca in cazul stelelor.

  18. De ce NU clipesc stelele cind sint vazute prin luneta sau telescop?
    Pentru ca inainte de a conduce lumina spre ochi, instrumentele aduna lumina de pe o suprafata mare si fac un fel de mediere a cimpului luminos. Detalii in curind.

  19. Se spune de multe ori ca stelele sint asa de departe incit pot fi considerate puncte. Insa, uitindu-ma pe cer, mie mi se pare ca au totusi o dimensiune, ba chiar ca unele sint mai mari decit altele.
    Este o iluzie creata de retina. Raza de lumina care atinge o celula de pe retina se "imprastie" si la celulele alaturate, cu atit mai mult cu cit raza este mai puternica. Astfel, ochiul crede ca unele stele sint mai mari geometric, cind de fapt ele au doar lumina mai multa.

  20. Ce carti introductive (bune) de astronomie as putea citi?
    Raspunsul in curind. Pina dau eu raspunsul, incepeti deja sa invatati engleza :-) :-)

  21. Cum se poate sti daca un an este bisect (adica daca luna februarie din anul respectiv are 29 de zile) sau nu?
    Raspuns (relativ) scurt: daca ultimele doua cifre ale anului sint divizibile cu 4, anul este bisect. Daca ultimele doua cifre ale anului sint '00', atunci este bisect doar daca anul intreg este divizibil cu 400. Exemple: 1980 a fost bisect, 1999 nu, 1900 nu, 2000 da.
    Raspuns lung: Calendarul gregorian nu e unul perfect si regulile sint complicate. Scopul este atingerea unei lungimi medii a anului de 365.2425 zile si din aceasta cauza se tot insereaza ani bisecti, insa nu la fiecare 4 ani tot timpul. Calculatoarele care zic ca 2000 e bisect nu gresesc. Regula suna asa: sint bisecti, deci au februarie 29, anii divizibili cu 4. Anii cu 00 la sfirsit, care ar fi trebuit sa fie bisecti, nu sint bisecti decit daca sint divizibili cu 400. Asa ca 2000 este bisect, iar 1900 nu. Daca calculati lungimea media a anului, exprimata in zile, pentru citeva mii de ani, iese valoarea de mai sus (365.2425) Valoarea perfecta ar trebui sa fie 365.2422 (= valoarea masurata, conform definitiei anului) insa daca calendarul ar trebui sa o atinga pe asta s-ar complica prea mult.
    Puteti incerca toti anii incepind de la -4000 pina la oricit in sus (nu mai mult de 65000 totusi ca nu sint sigur daca nu 'crapa' programul C pe care l-am scris) la adresa de WWW: http://roastro.astro.ro/fdonea/cal4.htm

  22. De ce trebuie sa ne complicam cu ani bisecti?
    Pentru ca altfel data de 1 decembrie, de exemplu, s-ar putea deplasa atit de tare, de la an la an, incit sa fie in plina vara. Calendarul bun este acel calendar care nu ne duce prea tare in situatia de a avea anul nou in luna iulie de exemplu, cum se pare ca face calendarul chinezesc traditional. Cu calendarul gregorian (cel actual) nu ne deplasam decit cu o zi in vreo 3000 de ani.

  23. Cind are loc eclipsa de Soare?
    Raspuns scurt: 11 august 1999, ora 14:06.
    Raspuns ceva mai lung: Incepe efectiv la ora 12:41, are maximul la 14:06 si se termina la 15:28. Orele sint calculate pentru coordonatele Bucurestiului. Pentru alte coordonate, mergeti la adresa http://roastro.astro.ro/fdonea/contact.htm si introduceti coordonatele interactiv.

  24. Este eclipsa totala in orasul meu?
    Mergeti la adresa WWW amintita mai sus ( http://roastro.astro.ro/fdonea/contact.htm) si aflati exact (indicatie: eclipsa este totala cind linia "Duration of totality" exista) Daca mai am timp, o sa incerc sa pun si niste explicatii.

  25. Merita sa mergem din Bucuresti in Rimnicu Vilcea pentru a vedea mai bine eclipsa?
    Faza de totalitate va dura cu 1 secunda mai mult. Judecati singur(a).

  26. Trebuie sa purtam ochelari de protectie in timpul eclipsei, fie ca ne uitam sau nu la Soare? Vor exista radiatii periculoase care sa ne afecteze?
    Ochelarii trebuie purtati doar cind privim soarele direct, pentru a ne proteja ochii. In rest nu e nevoie de ei. Cu atit mai putin in timpul fazei totale (daca eclipsa este totala la dumneavoastra). Tineti-i pe ochi in timpul celor 2 minute si o sa pierdeti tot spectacolul!!!! (daca nu ploua). In ceea ce priveste radiatiile periculoase care apar in timpul eclipsei, este in mod sigur reclama vinzatorilor de ochelari. Ginditi cu propriul creier, nu cu al altora: in timpul eclipsei exista MAI PUTINE radiatii, pentru ca de asta se cheama eclipsa!!!!
    Paranteza lingvistica: in latina: eclipsis, din greaca: ekleipsis, care, la rindul lui, din greaca: ekleipein = a omite, a disparea, a pleca

  27. Intrebare pe care mi-a pus-o cineva la telefon de curind (nu cred ca am reusit sa-l conving):
    Am un ciine de paza foarte bun si sint ingrijorat sa nu pateasca ceva in timpul eclipsei; am auzit de ochelarii pentru oameni insa, ca de obicei, nimeni nu s-a gindit la animalele noastre. Pentru ele de unde procuram ochelari?
    Raspuns scurt: pisica mea (Feli) n-o sa poarte ochelari pe 11 august (oricum n-ar fi de acord).
    Raspuns lung: In cel mai rau caz, ciinele dumneavoastra o ramina un pic perplex ca a venit noaptea mai devreme decit stia el. Cititi si raspunsul despre SCADEREA radiatiilor de la Soare in timpul eclipsei (mai sus). Fiti sigur ca instinctele animalelor (si in mare masura si ale oamenilor, daca nu sint afectate de curiozitate, masochism sau alte boli...) sint suficient de puternice ca sa previna orice observare prea indelungata sau prea directa a Soarelui.

  28. Cred ca incep sa-mi placa eclipsele. Cind o pot vedea pe urmatoarea?
    In Romania, doar daca descoperiti vreun secret de longevitate. Insa, teoretic, puteti merge in alte tari; din pacate pentru multi, doar teoretic. Pe tot globul eclipsele totale nu sint asa o raritate. Eclipsele partiale sint chiar destul de dese.
    Urmatoarea eclipsa totala va avea loc pe data de 21 iunie 2001, si va fi vizibila din Africa si America de Sud (http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/)

  29. Se ocupa astronomii cu prezicerea timpului probabil?
    Nu. Nu exista nici o legatura directa intre meteorologie si astronomie. Cu toate acestea, astronomii sint interesati sa aiba vreme frumoasa. Iar miscarea Pamintului in jurul Soarelui (mai exact inclinarea axei Pamintului) cauzeaza anotimpurile. Insa meteorologia este o disciplina separata.

  30. Se va ciocni Pamintul cu un asteroid mare in viitor?
    In principiu este posibil. Insa probabilitatea este foarte mica. ("The chances of anything coming from Mars are a million to one...")

  31. Este adevarat ca iarna, cind este mai frig, Pamintul este mai aproape de Soare? Care este explicatia?
    Intr-adevar, iarna Pamintul este un pic mai aproape de Soare, insa influenta asupra anotimpurilor este imperceptibila. Ce conteaza cu adevarat este unghiul facut de directia Soarelui cu suprafata Pamintului. Atunci cind Soarele se afla mai aproape de zenit (adica vara) incalzirea este mai puternica.

  32. Vreau sa devin astronom (sau copilul meu vrea). Se cistiga bine?
    O avere :-) :-) Exemplu: cercetator, 6 ani vechime, 808 281 lei pe luna net, valabil in iunie 1999 adica aproximativ 50 USD sau 90 DEM (septembrie 2000, cercetator 8 ani vechime, 1 185 415 lei net pe luna). Ei, uneori nu chiar asa mult. Va asteptam :-) :-) ...posturi libere sint in permanenta :-) :-)

  33. Ce legatura exista intre mersul planetelor, stele, data nasterii si destinul oamenilor?
    Speram sa nu apara aceasta intrebare :-( Nici o legatura. Voi reveni cu contraargumente, desi nu ma incinta deloc sa combat o teorie absolut puerila cu argumente stiintifice (e ca si cum as lua-o in serios).
    Ca sa va convingeti singur/a, cumparati mai multe ziare si comparati horoscoapele pentru dumneavoastra, in ziua respectiva. Da, e adevarat, intr-una din zile horoscopul a avut dreptate si chiar ati gasit 1000 de dolari pe strada, sa zicem, insa ce facem cu celelalte 100 de cazuri in care horoscopul a gresit? Avem tendinta sa izolam si sa ne amintim doar evenimentele deosebite si sa uitam numarul celor ne-interesante sau neplacute (care este de vreo 100 de ori mai mare). Pe urma mai e si dorinta de sti ce ne asteapta in viitor. Cred ca raspunsul se afla undeva mai aproape de noi decit in stele si planete.

  34. Am auzit de galaxii care se ciocnesc sau sint inghitite de alte galaxii. Sintem in pericol?
    Nu. 'Ciocnirea' e doar o metafora. Mai corect ar fi termenul de intrepatrundere, pentru ca galaxiile au enorm de mult spatiu gol intre stelele componente si probabilitatea de ciocnire este foarte mica. Imaginati-va doua roiuri de albine si mariti mult de tot distanta dintre albine. Arata ca o ciocnire doar de la distanta. Culmea este ca galaxiile chiar isi schimba forma, ca si cum s-ar ciocni, insa e vorba doar de atractie gravitationala. Stiati insa ca chiar atunci cind doua obiecte solide se ciocnesc (violent sau nu, cu spargeri sau fara) atomii celor doua obiecte nu ajung sa se atinga...insa asta e altceva.
    Revenind la galaxii, forma si evolutia ulterioara a galaxiilor implicate se modifica. Aceste fenomene dureaza insa foarte mult timp. N-a vazut nimeni doua galaxii ciocnindu-se si turtindu-se, sint doar simulari pe calculator bazate pe datele existente.

  35. De ce nu folositi caractere romanesti si de ce nu scrieti cu 'i' din 'a'?
    De lene...


Inapoi la pagina mea (Fanel Donea, http://roastro.astro.ro/fdonea)
Data ultimei modificari: [an error occurred while processing this directive]